Sy putetrekk for hånd!

04.08.2013
21:11

Putetrekk med konvoluttåpning!

Dette er veldig enkelt, men det krever tålmodighet. 

Dette trenger du:

 • Lin tekstil 
 • Garn
 • Målebånd
 • Strykejern
 • Nål
 • Saks
 • Penn/blyant til å tegne på tekstilet

Slik gjør du:

Puten jeg skulle sy trekket til målte 40x40. Mål opp putestørrelsen på tekstilet, i mitt tilfelle ble det 40x40. Jeg valgte og ikke lage noe sømrom, for jeg syntes det er fint når putetrekket sitter helt inntil og at det ikke er så mye luft, men dette ser du an selv.  Du trenger 3 tekstilbiter i 40x40.


Så finner du frem strykejern og stryker en brettekant på 2 av tekstilbitene. Dette skal være bak ved åpningen. Jeg brettet så det ble ca 7cm brettekant.
Så var det bare og ta frem broderikunnskapen fra SFO. Jeg broderte attersting (forklaring finner du her). Husk at brettekanten skal være inn mot putetrekket. Jeg broderte slike sting på begge tekstilbitene som jeg lagde brettekant på.

Så skal du montere sammen puta. Husk å legge tekstilbitene riktig vei.. altså mot hverandre (du skal vrenger putetrekket til slutt)

Begynn og montere to av delene sammen. Altså tekstilbiten uten brettekant, og den ene med brettekant. Så syr du sammen disse på tre av sidene (Ikke der du broderte på brettekanten, denne skal være åpen så du kan putte inn puta tilslutt).
Når du har montert disse to sammen, så skal du  montere den siste tekstilbiten.  Denne skal festes på motsatt side av den andre med brettekant. Sånn at brettekantene peker mot hverandre. Sy sammen og husk og ikke sy den siden hvor brettekanten er..

Så er du ferdig! Puta kan bli litt trang når du putter den i, siden det ikke er noe sømrom, men det gir finest sluttresultat (syntes jeg ;) )

 

Lykke til! 

 

Sy dynetrekk (baby)

28.04.2013
21:43

Jeg har ikke sydd siden jeg gikk på ungdomsskolen, og dette året er det faktisk 10 år siden jeg gikk ut derifra.. Så med andre ord, jeg husker ikke så mye av symaskinen ;) I høst kjøpte jeg meg en rimlig singer maskin. 1000kr på Coop, greit og ikke betale en formue når man ikke vet om dette er noe jeg kommer til og fortsette med, men det tror jeg at jeg kommer til og gjøre!

Om du ikke har sydd noe særlig før så er det greit og begynne med noen relativt enkle prosjekter. Det er jo veldig gøy når man først får til noe, det gir jo fort mersmak til å fortsette, ihvertfall her. Jeg er forresten selvlært.

Tips når du skal sy:

 • Les igjennom oppskriften før du begynner.
 • Vask og stryk tekstilet du skal bruke før du setter i gang. De fleste tekstiler vil krympe litt i vask, og da slipper du at det du syr krymper i vask.

Dette trenger du:

 • Symaskin
 • Tekstil
 • Tråd i samme farge som tekstilen du velger
 • Knappenåler

1. Hvis du har ett annet dynetrekk liggende så kan du bruke dette å måle etter på tekstilet, og tegne rundt.. men husk å legge til 1-2 cm rundt som er til sømkant. Hvis ikke så er standar mål på vogndyne 65*80cm.. Så da måler du opp 2 stykker som er ca 69*84. Tegn opp og klipp ut.

2. Sy i kanten rundt begge tekstilene (ikke sy de sammen, kun i kanten rundt tekstilen). Dynetrekk vaskes jo endel, så dette er greit og vende seg til.

3. Nå legger du tekstilene mot hverandre. Rett mot rett. Fest med knappenåler, så det ikke sklir når du skal begynne å sy de sammen.

4.Begynn med å sy lommen hvor du skal putte dyna ut og inn (Det mest praktiske er å ha denne lommen på en av de korte sidene). Hvis målene dine er 69*84. Så tar du 69 og deler på 3 og det blir 23. Så da begynner du å sy 23 cm inn på den korte siden. Husk å brette ned en liten kant, se på bildet under. Så syr du rundt, helt til du kommer til denne siden igjen.. la åpningslommen være ca 23cm. (så da syr du ca 23 på hver side av åpningslommen). Det er lurt og sy litt frem og tilbake der hvor du begynner å sy, så det ikke har lett for å rakne opp.

5. Tilslutt vrenger du dynetrekket. og vòila, du har sydd ett dynetrekk. Ett lite tips er å klippe bort evntuelle stoffbiter i hjørnene, så du får hjørnene spisse og fine :) 

Tekstilet jeg har brukt er blå linlook fra www.stoffogstil.no

DIY - Gjør det selv! 26, Drammen
Dette er en ny oppstartet blogg hvor du vil finne oppskrifter, tips, inspirasjoner og ideèr til det som opptar meg. Håper du vil følge bloggen min videre, og kom gjerne med innspill om du har noe du vil dele med meg. Følg gjerne siden på facebook: https://www.facebook.com/DiyGjorDetSelv

Bla i bloggen

Søk i bloggen

Design

Laget av Lisa

Siste innlegg

Siste kommentarer

Widgets

Norske blogger

Lenker

hits